Secundair menu

Historiek


  K. Bilzerse-Waltwilder VV  is ontstaan uit de fusie van K. Bilzerse VV en Waltwilder VV. 
  De huidige club die dateert van 2014 is aangesloten bij de KBVB met stamnummer 232. Clubleuren zijn rood en blauw.
  Tijdens het seizoen 2020-2021 treedt de club aan in 1ste Proviciale.


Beknopte geschiedenis K. Bilzerse VV.

K. Bilzerse VV was aangesloten bij de KBVB met stamnummer 232 en had rood en groen als kleuren. 

Reeds in het begin van de 20ste eeuw werd gevoetbald in Bilzen en speelden er ploegen als Voetbalclub Vlug Te Been en Bilsen Vooruit. In 1912 ontstond een nieuwe club Belisia, die echter verdween tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1916 werd opnieuw gevoetbald en vanuit Belisia groeide uiteindelijk voetbalclub Bilzerse VV. In 1922 sloot Bilzerse VV zich aan bij de Belgische Voetbalbond. Bilzerse VV was zo een van de eerste Limburgse clubs, na Excelsior FC Hasselt, Cercle Tongeren, Hasseltse VV en Patria FC Tongeren. Bij de invoering van de stamnummer in 1926 kreeg men nummer 232 toegekend. De club bleef in de regionale reeksen spelen tot na de Tweede Wereldoorlog.

In 1948 bereikte Bilzerse voor het eerst de nationale bevorderingsreeksen, in die tijd het derde niveau. In het tweede seizoen eindigde men echter als op twee na laatste en zo zakte men in 1950 weer naar de provinciale reeksen, waar men de volgende kwarteeuw bleef spelen.

In 1976 keerde club na 26 jaar weer terug in de nationale bevorderingsreeksen, ondertussen de Vierde Klasse. Het eerste seizoen eindigde men op een vijfde plaats en een jaar later slaagde men er in de reeks te winnen. Na twee jaar stootte de club zo door naar Derde Klasse.

Ook in Derde Klasse begon Bilzerse VV sterk. In het eerste seizoen werd men al tweede, op vier punten van reekswinnaar VV Hoeselt. Deze prestatie kon men niet herhalen en de volgende seizoenen eindigde de club maar net boven de degradatieplaatsen. Bilzerse bleef de eerste helft van de jaren 80 in de middenmoot spelen, tot men in 1986 voorlaatste werd. Na acht seizoenen degradeerde de club weer uit Derde Klasse.

Aanvankelijk streed Bilzerse in Vierde Klasse nog voor de terugkeer. Het eerst seizoen na de degradatie eindigde men zo nog tweede op amper een punt van reekswinnaar FC Zwarte Leeuw. Daarna ging het ook in Vierde Klasse achteruit. Na nog een seizoen in de subtop strandde men in 1989 afgetekend op een allerlaatste plaats en na 13 jaar nationaal voetbal zakte de club weer naar de provinciale reeksen.

De club bleef in de provinciale reeksen en zakte ook daar verder weg. Zo degradeerde men in 1997 naar Derde Provinciale. Na deze degradatie keerde de club na twee opeenvolgende kampioenstitels in 1999 terug op het hoogste provinciale niveau. Na verschillende jaren in de middenmoot zakte de club de volgende jaren echter opnieuw wat weg in de lagere provinciale reeksen.

In 2014, toen Bilzerse in Tweede Provinciale speelde, kwam het tot een fusie met gemeentegenoot Waltwilder VV. Waltwilder was bij de KBVB aangesloten met stamnummer 6211 en actief in Eerste Provinciale. De fusieclub werd Bilzerse Waltwilder VV genoemd en zou met stamnummer 232 van Bilzen verder spelen op de plaats van Waltwilder VV op het hoogste provinciale niveau. Waltwilder had net een succesvol seizoen 2013/14 gespeeld en de Limburgse provinciale eindronde gewonnen. Aangezien toen echter de twee Limburgse vierdeklassers Esperanza Neerpelt en Overpeltse VV fusioneerden, kwam er een extra plaats vrij in Vierde Klasse en mocht Waltwilder als Limburgse eindrondewinnaar rechtstreeks promoveren. De fusieclub ging zo in 2014 van start in Vierde Klasse.


Beknopte geschiedenis Waltwilder VV.

Waltwilder VV was aangesloten bij de KBVB met stamnummer 6211 en had blauw en wit als kleuren. 

De club werd opgericht eind 1958 en sloot zich aan bij de Belgische Voetbalbond. In 1959 ging men daar van start op het laagste provinciale niveau, in die tijd Derde Provinciale.

In 1973 werd Waltwilder VV kampioen in Derde Provinciale en men promoveerde naar Tweede Provinciale. Het eerste verblijf duurde er drie seizoenen, maar in 1976 zakte men terug naar Derde. Dat seizoen nam de club nieuwe terreinen in de Sportveldstraat in gebruik. In 1977 werd Waltwilder VV een vzw. Na twee jaar in Derde Provinciale werd de club er weer kampioen en promoveerde nogmaals naar Tweede Provinciale.

Waltwilder VV bleef in Tweede Provinciale spelen tot de club halverwege de jaren 80 een sterke terugval kende. In 1986 degradeerde men weer naar Derde Provinciale en een jaar later zakte men nog verder weg naar Vierde Provinciale, het allerlaagste niveau.

Na drie jaar op het laagste niveau promoveerde Waltwilder VV in 1990 weer naar Derde Provinciale. Daar kon men zich de volgende seizoenen weer handhaven, vaak in de subtop, tot men in 1998 via de eindronde weer verder promoveerde naar Tweede Provinciale. Na vijf seizoenen werd men daar kampioen en zo promoveerde Waltwilder VV in 2003 voor het eerst in de clubgeschiedenis naar het hoogste provinciale niveau, Eerste Provinciale.

Het eerste verblijf in Eerste Provinciale was van korte duur, want in 2004 volgde na een seizoen weer de degradatie. Na twee jaar in Tweede Provinciale haalde Waltwilder daar de eindronde, die men succesvol afsloot en zo keerde de club in 2005 terug in Eerste Provinciale. Ditmaal kon men zich wel handhaven op het hoogste provinciale niveau.

In 2014 ging de club samen met gemeentegenoot Bilzerse VV, dat op dat moment onderin zijn reeks in Tweede Provinciale speelde. De fusieclub werd Bilzerse Waltwilder VV genoemd en speelde verder met stamnummer 232 van Bilzen. Stamnummer 6211 van Waltwilder werd geschrapt. Als laatste wapenfeit dwong de club via de provinciale eindronde nog promotie af naar vierde nationale. De fusieclub kon dus op nationaal niveau een droomstart maken.